× Anasayfa Reklam Başvuru İş Ortaklarımız Hizmetler Makaleler İnsan Kaynakları İletişim

Şimdi Ara

Dil Seçin

Açık Bankacılık Nedir?

Açık Bankacılık Nedir?

Açık Bankacılık Nedir?

Açık Bankacılık Nedir?

Açık bankacılık, üçüncü taraf finansal hizmet sağlayıcılarının bankaların müşteri verileri etrafında uygulamalar ve hizmetler geliştirmesine olanak tanıyan bir finansal sistemdir. Açık bankacılık, kullanıcıların bankacılık verilerine sahip olmaları ve istedikleri takdirde bu verileri kontrol edebilmeleri, paylaşabilmeleri veya aktarabilmeleri ilkesine dayanmaktadır. Açık bankacılık kavramı, kullanıcıların bankacılık verilerine sahip olmaları ve istedikleri takdirde bu verileri kontrol edebilmeleri, paylaşabilmeleri veya aktarabilmeleri ilkesine dayanmaktadır. 2015 yılında Birleşik Krallık, müşterilerin finansal verilerine üçüncü taraflarca erişilmesi için onay vermelerine olanak tanıyan düzenlemeleri hayata geçiren ilk ülke oldu. Avrupa Birliği 2016 yılında, tüm AB üye ülkelerinin Ocak 2018'e kadar açık bankacılık API'lerini benimsemesini gerektiren PSD2'nin (Ödeme Hizmetleri Direktifi) kabul edilmesiyle aynı yolu izledi. Avustralya ve Japonya da benzer düzenleyici tedbirleri değerlendirmektedir

Açık Bankacılık veya açık bankacılık, üçüncü taraf finansal hizmet sağlayıcılarının bankaların müşteri verileri etrafında uygulamalar ve hizmetler geliştirmesine olanak tanıyan bir finansal sistemdir.

Açık bankacılık ya da bazen bilinen adıyla açık bankacılık, üçüncü taraf finansal hizmet sağlayıcılarının bankaların müşteri verileri etrafında uygulamalar ve hizmetler geliştirmesine izin veren bir finansal sistemdir.

Açık bankacılığın arkasındaki fikir, üçüncü tarafların verilerinize erişmesine izin vererek, bu hizmetleri kullanarak 'paranızdan daha fazla değer elde edebileceğinizdir'. Örneğin, bir bankada yatırım hesabınız varsa ve portföyünüzdeki tüm yatırımları kolayca takip etmenizi sağlayan bir uygulama sunuyorlarsa, ancak başka bir banka risk toleransı veya gelir seviyesi gibi önceden belirlenmiş bazı kriterlere göre düzenli olarak farklı hisse senetlerine otomatik olarak küçük miktarlarda yatırım yapan bir uygulama sunuyorsa (örneğin, gelir arttığında daha fazla yatırım yapmak), hangisi daha iyi olur?

Açık Bankacılık: Açık bir API (uygulama programlama arayüzü) ve güvenli uygulama geliştirme ortamı, müşterilerinin açık rızasına tabi olarak bir bankanın müşteri hesap verilerine erişim sağlar.

Açık bir API (uygulama programlama arayüzü) ve güvenli uygulama geliştirme ortamı, müşterilerinin açık rızasına tabi olarak bir bankanın müşteri hesap verilerine erişim sağlar.

Açık bankacılığın arkasındaki fikir basittir: insanlar kendi paralarını kendilerine en uygun şekilde kullanabilmelidir. Kısacası bu, bankaların müşterilerine paralarının nasıl kullanılacağı ve yatırım yapılacağı konusunda finansal kararlar almak için sadece yerleşik bankalar yerine üçüncü taraf fintech şirketleriyle çalışma seçeneği sunacağı anlamına geliyor.

Açık Bankacılık ayrıca bu küçük işletmelerin, mali durumlarını yönetme konusunda daha fazla seçenek ve esneklik isteyen tüketiciler için yeni ürünler geliştirmelerine yardımcı olabilir; örneğin, kullanıcıların geleneksel bankalar yerine doğrudan bir kişiden diğerine borç verebilecekleri eşler arası borç verme veya kitle fonlama platformları için daha fazla fırsat sunarak

Paytr

2015 yılında Birleşik Krallık, müşterilerin finansal verilerine üçüncü taraflarca erişilmesi için onay vermelerine olanak tanıyan düzenlemeleri yürürlüğe koyan ilk ülke oldu.

Açık bankacılık, 2015 yılında İngiltere'nin müşterilerin finansal verilerine üçüncü taraflarca erişilmesi için onay vermelerine izin veren düzenlemeleri getiren ilk ülke olmasıyla başladı. Bundan önce bankalar, güvenlik endişeleri nedeniyle üçüncü taraf geliştiricilere banka hesap bilgilerine erişim izni verme konusunda isteksiz davranıyordu.

Bu yeni açık bankacılık dönemi, PSD2 (Ödeme Hizmetleri Direktifi 2) adı verilen bir API (uygulama programlama arayüzü) ve güvenli uygulama geliştirme ortamı ile mümkün hale geldi. Bankalar ve diğer finans kurumları bu araçları kullanarak güvenilir üçüncü tarafların kullanıcı kimlik bilgilerini kullanarak müşteri hesaplarına erişebilmelerini ve onlar adına ödemeleri yetkilendirebilmelerini sağlayabilir.

Avrupa Birliği 2016 yılında, tüm AB üye ülkelerinin Ocak 2018'e kadar açık bankacılık API'lerini benimsemesini gerektiren PSD2'nin (Ödeme Hizmetleri Direktifi) kabul edilmesiyle aynı yolu izledi.

Avrupa Birliği, tüm AB üye ülkelerinin Ocak 2018'e kadar açık bankacılık API'lerini benimsemesini gerektiren PSD2'yi (Ödeme Hizmetleri Direktifi) kabul ederek aynı yolu izledi. Direktif bağlayıcı değildir ve bu nedenle her ülke uygun gördüğü şekilde uygulayabilir.

PSD2 bir yönetmelik değil, bir direktiftir, bu nedenle gerekliliklerine uymayan ülkeler için herhangi bir yaptırım içermez. Bununla birlikte, bankaların ve diğer finans kuruluşlarının müşteri verilerini açık API'ler aracılığıyla gerçek zamanlı olarak kullanıma sunmalarını gerektirerek yeni fintech şirketleri için giriş engellerini azaltmayı amaçlamaktadır. Bu, üçüncü tarafların bu bilgilere ödeme işlemcileri ya da Visa veya Mastercard gibi kredi kartı şirketleri gibi aracılar üzerinden gitmek yerine doğrudan bankaların sunucularından erişebileceği ve fintech'lerin daha hızlı yenilik yapmasını ve kendi alanlarındaki geleneksel oyunculara karşı daha verimli rekabet etmesini engelleyen bürokrasi katmanlarını ortadan kaldıracağı anlamına geliyor.

Avustralya ve Japonya da benzer düzenleyici tedbirleri değerlendirmektedir.

Avustralya ve Japonya da benzer düzenleyici tedbirleri değerlendiriyor.

Avustralya, bankaların finansal hizmetler sunabilmeleri için müşteri verilerini üçüncü tarafların kullanımına açmalarını zorunlu kılacak bir mevzuatı değerlendiriyor.

Japonya Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), fintech şirketleri, finans kurumları ve perakendeciler arasındaki rekabeti kolaylaştırmak amacıyla Japon bankalarının API'lerini açmalarını gerektiren yeni kurallar yayınladı.

Açık bankacılık konseptinin dayandığı ilkeler arasında kullanıcıların bankacılık verilerine sahip olmaları ve istedikleri takdirde bu verileri kontrol edebilmeleri, paylaşabilmeleri veya aktarabilmeleri yer almaktadır.

Gördüğünüz gibi açık bankacılık, üçüncü tarafların verilerinize erişmesini kolaylaştırmak ve bu verilerin nasıl paylaşılacağını kontrol etmekle ilgilidir. Bu konsept, kullanıcıların bankacılık bilgilerinin sahibi olduğu, dolayısıyla isterlerse bu bilgilerin nasıl paylaşılacağını kontrol edebilecekleri ilkesine dayanmaktadır.

Açık bankacılık kulağa karmaşık gelebilir, ancak aslında sadece mali durumunuz üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanızı ve başka hiç kimsenin bunlara özel erişime sahip olmamasını sağlamakla ilgilidir.

Açık Bankacılık Nedir?

Bunlar açık bankacılığın sadece bazı örnekleri. Bu kavram henüz emekleme aşamasında olduğundan nasıl gelişeceğini tahmin etmek zor. Ancak kesin olan bir şey var: bankacılığın geleceği, açık bankacılığın faydaları sayesinde şüphesiz daha şeffaf ve erişilebilir olacak.

Paytr

Hızlı Talep Gönderin